9

Francisco de Arruda School

António José Pedroso, 1953

José Neves, 2011 (reab.)

Laura Castro Caldas e Paulo Cintra

Regular Visits

Visit to the space accompanied by our team of volunteers present at the location.

Tours

Guided tour made by the author of the architectural project himself or by an invited specialist.

José Neves

Maximum 25 people per visit

No reservation required; first-come, first-served

Wheelchair access

Photography allowed

Description

“If you don’t have a village, child, go in search of one!” This quotation from João dos Santos served as inspiration for the remodelling and extension of this primary school. The original structures, built around a courtyard, looked as if they were from different periods, creating a village of its own. The new design built discreetly on that idea; the various construction phases are noticeable but the elements are in harmony with each other and respond uniformly to the complex’s differing needs and stages. This school building won the Secil Prize in 2012.

Location

Calçada da Tapada, 152

Directions: Google Maps / Apple Maps

Public Transport

Bus: 738, 742, 760